Бившият руски президент Михаил Горбачов е заявил, че победата в Студената война е общо постижение на СССР и западните страни, но Западът се е обявил за победител, без да вземат предвид как Русия ще реагира на това. Интервюто с политика е публикувано от вестник Welt am Sonntag
"Краят на Студената война беше наша обща победа, но западните политици и най-вече САЩ се обявиха за победители. ... И те започнаха да се държат така, сякаш вече всичко е позволено на Запада: да използва сила без санкции на Съвета за сигурност на ООН, да нарушава международните договори, да налага собствените си условия “, отбеляза Горбачов.

Той подчертава, че страните от Запада "не издържаха изпитанието на новата епоха", и нарича това основа на всички днешни проблеми.

Бившият държавен лидер отбелязва, че в момента западните политици започват да разбират, че изолацията на Русия вреди на всички и е необходимо да се търси изход от настоящата международна ситуация.

Горбачов добавя, че сега са назрели голям брой проблеми. Той призовава за премахване на оръжията за масово унищожение, да не се допуска нова надпревара във въоръжаването, спасяване на климата, околната среда, решаване на проблемите на бедността и неравенството и отбелязва, че това може да стане само чрез съвместни усилия.

Превод и редакция: БЛИЦ