Известният руски опозиционер Алексей Навални издъхна в затвора. Това категорично е световната новина от последните дни, която разбуни духовете, а версиите за смъртта му се множат.

Майката на Навални с ключов ход заради смъртта му

Вестта за края на живота на Навални дойде неочаквано, защото през последните месеци той не се е оплаквал от здравословни проблеми.

Западът намекна, а украинският президент Володимир Зеленски директно обвини Кремъл за смъртта му

Според съобщението на затворническата управа след разходка Навални се почувствал зле и изгубил съзнание.

Били повикани медицинските работници на институцията, както и екип на спешна медицинска помощ, които провели реанимационни мероприятия.

„Лекарите от спешната помощ са потвърдили смъртта на осъдения", се казваше в изявлението.

БЛИЦ припомня, че Навални, изявен критик на Путин, излежаваше множество присъди в затвор, включително 19-годишна присъда, която му бе дадена през август миналата година, след като съдът го призна за виновен в екстремизъм.

По това време опозиционният политик също излежаваше деветгодишна присъда по обвинения в измама и неуважение към съда.

Притесненията относно местонахождението на Навални бяха повдигнати от неговите адвокати през декември миналата година, след като той беше преместен в неразкрит затвор, далеч от затвора в района на Москва, където преди това е излежавал присъдата си.

По-късно стана ясно, че Навални е преместен в наказателна колония в Арктическия автономен район Ямало-Ненецки.

БЛИЦ припомня, че най-известният руски опозиционер стана популярен преди повече от десетилетие, когато разкри корупция в големи размери сред елита около президента Путин.

Той си спечели възхищението на разнородната руска опозиция заради това, че през 2021 г. доброволно се завърна в Русия от Германия. Там той беше лекуван от опит за отравяне с нервно-паралитично вещество, според западните лабораторни тестове.

След новината за смъртта му редица върховни лидери го оплакаха като жертва на режима на Путин. Родните политици също не останаха безпристрастни, като сред първите коментиращи бе бившият премиер Бойко Борисов. По думите му Навални е бил убит.

Излезе и информация, че температурите по време на разходката на Навални са били нечовешки – около минус 20 градуса, които при вятър се усещат като минус 30. Именно това е и друга от версиите, които се разпространяват около смъртта на опозиционера.

Междувременно тялото му все още не е върнато на близките му, а е задържано за аутопсия, като по последни данни по него са открити множество следи от синини, но те не свидетелстват за причиняване на смърт. Такива биват открити дори и по гърдите на противника на Путин, но според експерти това най-вероятно е от опитите за обдишване на медиците.

В медиите изтече и още една интересна информация. Затворник в същото място, където е лежал и Навални, даде мистериозен коментар на събитията от деня на смъртта му.

През нощта цитираният затворник на три пъти чул шум на автомобили, навлизащи в колонията. На следващата сутрин в 10 ч. местно време станало известно, че Навални е мъртъв. В официалното съобщение до неговата майка е записан час на смъртта 14:17 ч.

Смъртта на Навални предизвика най-голямата вълна от протести от септември 2022 г., когато повече от 1300 души бяха арестувани по време на демонстрации срещу "частичната мобилизация" на резервисти за войната в Украйна. Сега задържаните са повече от 400, но според правозащитна организация броят им може да е по-голям.

Въпросителните около смъртта на Навални остават. Именно по тази причина от Агенция БЛИЦ решихме да ви попитахме: Кой е виновен за смъртта на Алексей Навални?

Най-голям процент от гласувалите смятат, че смъртта му е настъпила по естествен начин, именно каквато е и информацията от властите. Тази теза е подкрепяна от 34,27% от гласувалите.

Според 30.83% от тях обаче виновни за кончината му са тези, които са го тикнали в зандана.

Не малък е процентът и на хората, които признават, че не могат да преценят на какво се дължи смъртта на опозиционера, а и, честно казано, не ги интересува – 16.84%.

8,04% от читателите на БЛИЦ винят международните лидери за фаталния край на Навални, като аргументът им е, че никой не се е намесил и не се е опитал да го спаси от затвора.

5,07% са на мнение, че кучешкият студ и нечовешките условия на локацията на затвора са в основата на смъртта му.

Най-малък е процентът на хората, които смятат, че друг затворник е в основата на случилото се с Навални. Едва 4,95% предполагат, че някой може да е получил „стимул“, за да сложи край на мъките на опозиционера.

Участвайте в новата анкета на БЛИЦ, където питаме: Трябва ли да има у нас предсрочни парламентарни избори 2 в 1 заедно с европейските през юни? 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук