По време на изпитване на ваксината AstraZeneca в Оксфордския университет е била направена грешка в дозата. Благодарение на това било направено невероятно откритие. Случайно било открито, че по-ниска доза при първата ваксинация помага за постигане на по-високо ниво на защита.

Когато били проведени клинични изпитвания, някои от участниците получили само половината от необходимата доза при първата инжекция. Втората била предоставена цялата. Изненадващо, това проучване показало, че всички участници, които погрешно са получили половин доза AstraZeneca, са по-добре защитени от ефектите на коронавируса, отколкото ако са получили две пълни дози. Експертите не можели да разберат какво точно е предизвикало появата на подобен ефект.

След това било проведено изследване върху мишки, което показало абсолютно същите резултати. Когато първата доза била намалена, гризачите започнали да произвеждат много повече Т-клетки и антитела. Струва си да се отбележи, че в този случай учените не били приложили ваксината AstraZeneca. Тя била заменена от подобно лекарство, което било предназначено за лечение на аденовирус от серотип 5.

Оказало се също, че след първата пълна доза трябва да се ваксинираш отново след месец. В случай на половината доза този интервал може леко да се увеличи. Поради това натоварването на имунната система не е толкова голямо и демонстрира по-силен имунен отговор. В същото време рискът човек да се зарази с коронавирус между ваксинациите се увеличава.

Превод: БЛИЦ