18 000 мигранти са пресекли турската граница към Европа, съобщи днес турският президент Ердоган. Той потвърди, че ще остави границите си отворени заради липсата на подкрепа от Евросъюза. Ердоган е поискал от руския си колега Путин да се отдръпне от Сирия и да остави на Анкара да се справи със сирийското правителство.

Гърция съобщи за 4 000 опита за незаконно влизане в страната и обяви, че изпраща още хора на сухопътните и морските си граници. Гръцката полиция днес отново използва сълзотворен газ.

НА ЖИВО от границата: Гърците спират щурм на мигранти с шокови гранати и сълзотворен газ СНИМКИ

С опасения, че прозорецът за напускане на Турция ще остане отворен за кратко, някои мигранти побързаха да се възползват и тръгнаха към Гърция и България, пише британският "Гардиън".

По-рано Анкара заяви, че отслабва граничния контрол при липса да достатъчна подкрепа за приютяване на мигрантите и пред алтернативата за още един милион бежанци от сирийската провинция Идлиб.

"Тук сме от два дни, има двумесечни бебета. Използват срещу нас сълзотворен газ, един човек бе ранен от куршум в ръката и откаран в болница. Нямаме храна, вижте тези деца", каза бежанец.

Сирийската общност в Истанбул организира автобуси, а на автогарата цели семейства тръгнаха за Одрин - последният голям град преди гръцка територия.

Мигранти тръгнаха по вода от Айваджик в провинция Чанаккале към гръцкия остров Лесбос. Поне една лодка с 50 души е достигнала остров Самос.

"Нещастни хора се трупат пограниците ни за да влязат с изнудване без документи. Нашият отговор е, че приемаме всички с легални документи, но не можем да допуснем граждани на трети страни без документи", заяви Михалис Хрисохоидис, министър на вътрешните работи на Гърция.

Гръцкото правителство вече обяви, че тази година очаква 100 000 мигранти при 60 000 за миналата.

Американският представител в ООН призова Русия незабавно да приземи всички бойни самолети в Сирия, а силите на Дамаск да се върнат на позициите, договорени през 2018 г.

Изданието "Политико" отбелязва, че Пентагонът е против инициативата на Държавния департамент за разполагане на ПВО комплекси Пейтриът в Турция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!