Шведската екоактивистка Грета Тунберг подкрепи призивите на здравните власти да се избягват многолюдни демонстрации, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.

"Ние, младите хора, сме най-малко засегнати от вируса, но е необходимо да действаме солидарно с най-уязвимите", написа днес в "Туитър" 17-годишната Тунберг.

Изтъкнатата германска активистка срещу промените в климата Луиза Нойбауер обяви вчера, че след Берлин и Хамбург и на други места в Германия вероятно също ще бъдат отменени планираните демонстрации.

Властите в италианската област Ломбардия, най-тежко засегната от епидемията, призоваха днес централното правителство да наложи още по-строги предпазни мерки в областта.

Регионалният премиер Атилио Фонтана заяви, че трябва да бъдат затворени всички магазини, барове, ресторанти, молове, хотели и офиси и да бъде спрян градският транспорт. Според Фонтана трябва да останат да работят само аптеките и хранителните магазини.

В Италия са регистрирани над 10 хиляди случая на заразени с коронавирус 

Близо 6000 от тях са в Ломбардия.

Планираното за утре заседание на правосъдните министри от ЕС в Брюксел е отложено, съобщи за ДПА дипломатически източник. Утрешната среща на външните министри също е отложена, но заседанието на министрите на вътрешните работи в петък ще се състои.

С цел ограничаване на разпространението на вируса властите в Унгария, където има регистрирани 13 случая, забраниха от днес влизането в страната на неунгарски граждани от Италия, Южна Корея, Иран и Китай. Във вторник Австрия въведе граничен контрол и обяви, че няма да пуска в страната хора от Италия. 

Унгарските власти са забранили публичните прояви на закрито с над сто души и на открито с над хиляда души. Отменена е церемонията на 15 март в Будапеща по случай годишнината от революцията от 1848 г.

Кризата с новата зараза може да продължи още четири месеца в най-лошия случай, обяви днес Центърът за координация и извънредни ситуации към испанското здравно министерство.

Досега в Испания са починали 47 души от респираторното заболяване, причинено от коронавируса, а регистрираните заразени са над 2000, повече от половината от които в столицата Мадрид.

Иранската агенция ИСНА, цитирана от ДПА, съобщи, че лично президентът Хасан Рохани ще оглавява усилията за овладяване на епидемията, отнела досега живота на 354 иранци при 9000 заразени.

Смята се, че върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей е разпоредил Рохани да замести здравния министър, който досега оглавяваше борбата със заразата.