Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че е "абсурдно и срамно" паметникът на Чърчил да става обект на атаки от протестиращи, предадоха световните агенции. При демонстрация срещу расизма на паметника се появи надпис: "Бил е расист". 


"Абсурдно и срамно е, че този национален паметник днес да е изложен на риск от атаки от разгневени протестиращи", написа британският премиер в Туитър, съобщи Ройтерс.

"Да, той понякога е изразявал мнения, които са били и са неприемливи за нас днес, но той беше герой и напълно заслужава да бъде почитан. Не можем да се опитваме да пренапишем или цензурираме нашето минало. Не можем да отричаме историята си", каза Джонсън и призовава хората да не участват в протестите, планирани за този уикенд.

Британският премиер заяви, че протестите срещу расизма във Великобритания през последните дни са "станали заложник на екстремисти".

статуи паметници расизъм сащ европа
статуи паметници расизъм сащ европа
статуи паметници расизъм сащ европа

В Туитър той написа, че целта е разпалване на насилие и осъди "атаките срещу полицията като недопустими и отвратителни".

Няколко символа на колониалното минало на Великобритания станаха неотдавна мишена на протестите, включително паметникът на Чърчил близо до парламента, изрисуван преди няколко дни с протестни надписи.