На 8 март Газпром отново може да спре доставките на газ за Украйна. Газовият вентил ще бъде спрян, ако до 7 март украинската компания Нафтогаз не плати за доставения през февруари 2009 г. газ, пише вестник “Комерсант”.
На заседание на съвета на директорите на руския газов монополист заместник-председателят на управителния съвет на Газпром Андрей Круглов е заявил, че дотогава Украйна вече трябва да е платила 400 милиона долара.
ЛентаРу припомня, че на 1 януари 2009 г. Газпром спря доставките на газ за Украйна, тъй като двете страни не бяха подписали договор за 2009 г. Седмица по-късно беше спрян газът за ЕС през Украйна. Доставките за Европа бяха подновени едва след подписването на 19 януари на ново споразумение между Газпром и Нафтогаз за доставките на газ за 2009-2019 г. През тази година Украйна ще получава руско гориво с 20 % намаление от пазарната цена на газа, определяна по специална формула. От 2010 г. газът за Украйна ще бъде без отстъпки. Договорът предвижда Украйна да плаща на Газпром до 7-о число на месеца за доставките от предходния месец.
По-рано този месец Нафтогаз вече предупреди, че при разплащанията с Газпром могат да възникнат затруднения поради катастрофалния ръст на задълженията на украинските клиенти към Нафтогаз. Украинските предприятия от комуналната енергетика дължат на Нафтогаз над 550 милиона долара, като сумата продължава да набъбва. Още през декември 2008 г. Нафтогаз заплаши 87 украински енергийни компании да им спре газа заради дългове.
Трябва да се отбележи, че Нафтогаз заплати дължимите суми на Газпром за януарските доставки. От Газпром потвърдиха, че са получени средствата от Нафтогаз.
Вчера стана известно, че Нафтогаз планира да намали количествата закупуван от Газпром газ през 2009 г. с 20 % и така Украйна тази година да закупи 33 милиарда куб. м. руски газ. 
Засега не е ясно дали компанията Нафтогаз ще успее сама да намери цялата сума, необходима за погасяване на дълга. Компанията не може да вземе и държавен кредит, тъй като икономическата ситуация в Украйна е изключително тежка, отбелязва ЛентаРу. /БЛИЦ