Полша обяви, че подкрепя идеята за две държави в опита да се сложи край на близкоизточната криза между Израел и палестинците, след като Ирландия, Испания и Норвегия обявиха, че ще признаят палестинска държава, предаде Ройтерс.

"Ние ще подкрепим усилията на върховния представител на Европейския съюз и други страни, които смятат, че е необходимо някакво дългосрочно, стабилно решение", е коментирал полският външен министър Радослав Сикорски.

Той добави, че Полша смята, че такова стабилно, дългосрочно решение би било съществуването на две държави.

Ирландия, Норвегия и Испания вече обявиха, че от 28 май официално ще признаят палестинска държава.

Испания и Ирландия подчертаха, че решението не е насочено срещу Израел, нито в полза на "Хамас", а по-скоро в подкрепа на мира.

Израел реагира гневно, като предупреди, че този ход ще означава повече нестабилност в региона и отзова посланиците си в трите държави.

Както "Хамас", така и неговият съперник - Палестинската автономия, приветстваха признаването.

Норвегия първа направи изявлението си в сряда, координирано с другите две държави.

Норвегия ще признае официално съществуването на независима палестинска държава на 28 май, съобщи в сряда премиерът Юнас Гар Стьоре.

Скандинавската страна обяви решението си на фона на по-широка инициатива на няколко европейски страни за признаване на държавата Палестина. Те смятат, че това ще помогне за постигането на мир в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Израелското правителство отхвърля всякакви едностранни опити за налагане на създаването на палестинска държава.

"Признаването на палестинска държава ще доведе до повече тероризъм, нестабилност в региона и ще постави под заплаха всички шансове за мир", заяви тази седмица израелското външно министерство.