Мрачни облаци вече са точно над главата на експремиера Никола Груевски, който избяга от Северна Македония, за да не бъде арестуван за корупция.

Сега обаче депутатите му вече имат възможност да гласуват отнемането на депутатския му имунитет заради неоправданото му отсъствие от работното място. 

Заместник-председателят на парламента Фросина Ременски заяви днес, че колегите й са пред сериозен тест.

"Сериозен тест и отговорност за всички депутати е процедурата за отнемане на мандата с 80 гласа"за". Пред сериозен тест са и прокуратурата и Върховният съд - прокуратурата да даде отговор за разследването на бягството, а върховният съд да устои и да не отмени присъдата му", каза Ременски.

Тя добави, че след като Груевски вече е издал една книга, сега очаква да публикува нова - за своето "храбро" бягство като един вид ръководство за действие за закононарушителите.

Груевски вече бе лишен от депутатската си заплата, след като през януари бяха приети изменения в закона за депутатите, според които всеки депутат, който има влязла в сила присъда над 6 месеца затвор, губи правото си на заплата.

Никола Груевски избяга от страната, след като съд в Скопие го осъди на 2 години затвор за злоупотреба с влияние. Той получи политическо убежище в Унгария.