Бъдещият американски президент Барак Обама представи във Вашингтон икономическия си екип. Същевременно той обяви и мащабна програма за развитие на икономиката. Колко пари обаче ще струва тя, остава за момента неясно, посочва Дойче веле.
В навечерието на встъпването на Барак Обама в длъжност страната се намира в най-дълбоката икономическа криза от десетилетия насам. И Обама очевидно възнамерява да подхване сериозна борба с нея, имайки предвид членовете на неговия икономически екип: досегашния шеф на нюйоркската емисионна банка Тимъти Гайтнър, който става финансов министър, бившия главен финансист на Бил Клинтън - Лорънс Самърс, който става главен съветник и вероятно ще бъде определен и за шеф на Централната банка, професорката по икономика Кристина Роумър и професионалната политичка Мелъди Барнс.
Пет умни глави срещу огромната криза
Хубаво е, че ще ми помагат, каза Обама подчертано колегиално: "Благодаря на Тим, Лари, Кристина и Мелъди за тяхната готовност да работят с мен и се радвам за нашата съвместна работа. Тя започва още от днес, тъй като не можем да си позволим да губим и минута."
Неговите съветници ще правят ежедневна картина на състоянието и ще отправят конкретни препоръки за подобряване на нещата, които след това ще бъдат оформени в пакет за развитие на икономиката.
"Имаме нужда от спасителен план, който да стабилизира финансовата ни система и същевременно да въздейства срещу по-нататъшните наложителни търгове на недвижими имоти, план, който да помогне на автомобилната ни индустрия и да помогне за спасяването или за създаването на нови 2,5 млн. работни места. Предстои да модернизираме пътищата, мостовете и училищата, както и да изградим инфраструктура за чиста енергия през 21 век."
Всичко това ще струва пари и още отсега се сравнява с икономическата програма на президента Рузвелт, която представляваше успешния отговор на Америка на световната икономическа криза от 30-те години на миналия век. Колко пари обаче ще струва сегашната, остава до момента неясно. В медиите се споменават суми между 500 млрд. и един билион долара.
"Най-важно е консервативните и либералните икономисти да постигнат единодушие - че имаме нужда от пакет за развитието на конюнктурата, който да е достатъчно голям, за да помогне за подема на икономиката."
Сред мерките по думите на американския президент са данъчни облекчения за 95 процента от американците, данъците ще се увеличат само за домакинствата с над 250 хиляди долара доход.
Ядрото на икономическата политика е укрепването на средната класа, без което край на кризата няма да настъпи, каза още Обама. Реакциите на неговите планове са предимно позитивни, макар и да не са чак еуфорични. Особено добре се посреща неговият кандидат за финансов министър. Ричард Улф от списание "Нюзуик" казва: "Гайтнър и сега се бори срещу кризата, но определено ще донесе нови идеи във Вашингтон. Питам се само дали едно правителство може да сложи край на кризата или за целта трябва да се случи нещо по-голямо в световната икономика? Още не знаем." /БЛИЦ