Основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск назова намаляването на раждаемостта в света един от най-големите рискове за цивилизацията.

Изявлението на милиардера идва на фона на нарастващите статистически данни за отказ от раждане поради пренаселването на планетата ни и изменението на климата, съобщава CNBC.

"Ако хората не раждат повече деца, цивилизацията ще рухне. Запомнете думите ми", казал е Илон Мъск на събитие на Wall Street Journal.

Както отбелязва бизнесменът, много хора смятат, че планетата е пренаселена и че човешкото население нараства неконтролируемо. Прегледът на данните обаче показва, че това съвсем не е така. "Няма достатъчно хора", заяви той.

Според справка на финансовия конгломерат Morgan Stanley все повече хора се отказват да имат деца, защото се опасяват, че те няма да оцелеят от последиците от глобалното затопляне - екстремни метеорологични явления и недостиг на реколта. Тази тенденция оказва много бързо отрицателно въздействие върху равнището на раждаемост в световен мащаб.

Превод и редакция: БЛИЦ