Крилатите авиобомби с тегло до 1500 килограма причиняват разрушения навсякъде, където бъдат използвани. Киев се бори с тях, доколкото може, но се нуждае от западните съюзници да се активизират и да предоставят повече оръжия, противовъздушна отбрана и боеприпаси. За това пише Том Уотлинг в материал за Independent.

Авторът отбелязва, че причините за последните офанзиви на Русия в Източна Украйна са многостранни - Киев е изправен пред недостиг на оръжия и боеприпаси, докато западните съюзници се бавят с новото финансиране и военна помощ.

„Наскоро модифицираните от руснаците бойни глави FAB-1500 причиняват голяма вреда. Украйна също използва управляеми бомби, подобни на FAB, известни като система за боеприпаси за директно нападение (JDAM), но американските оръжия са много по-малко", се казва в статията.

Джон Форман, бивш аташе по отбраната на Великобритания в Москва, описва FAB като по-малко ефективно оръжие от JDAM, но много по-евтино оръжие, което в крайна сметка е много по-лесно достъпно за руските войски, отколкото JDAM е за Украйна.

„По същество това са тъпи неуправляеми бомби от съветската епоха с добавени умни крила, за да атакуват неподвижни цели с определена степен на прецизност. Бомбата може също така да бъде насочвана от спътникова или лазерна навигация, което повишава нейната точност“, казва Форман.

Отбелязва се, че има няколко причини тези бомби да са толкова смъртоносни. Първо, тяхното взривно въздействие е значително в сравнение с артилерията и боеприпасите, които се използват по един или друг начин на фронтовата линия, поради техния размер и тегло.

Второ, те могат да бъдат изстреляни от разстояние около 40 км, което означава, че Украйна е принудена да използва ракети-прехващачи с по-голям обсег, които са по-малко. Модификациите на тези стари бомби са евтини за правене.

„Русия очевидно има потенциала да произведе повече комплекти планиращи бомби за старите бомби от серията FAB, отколкото Украйна може да попълни своите запаси от самолети и системи за противовъздушна отбрана“, казва Джъстин Бронк, старши сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук