Посланиците на 29-те страни-членки на Северноатлантическия съюз подписаха протокола за членството на Македония в НАТО в централата на организацията, предава скопският телевизионен канал „Сител“, цитиран от "Фокус".

На церемонията в седалището на Алианса в Брюксел присъстваше министърът на външните работи на страната Никола Димитров, който пристигна директно в Брюксел в сряда сутринта от Вашингтон. В началото на заседанието генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че „това е исторически момент за страната. Премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас показаха голяма смелост с постигането на Преспанския договор, който допринесе за стабилността и сигурността на региона“. Това беше труден път, изпълнен с компромиси. Чакахме дълго време да се присъедините към нашето семейството. Участвайте в мисиите на НАТО и изпълнете необходимите реформи, за да станете 30-та членка на Алианса. След подписването следва процесът на ратификация и няма съмнение, че той ще бъде ратифициран във всички държави-членки“, добави Столтенберг.

Той подчерта, че от днес на масата на НАТО ще има македонски представител. „Очакваме да продължите реформите, нужни и за членството в ЕС, с когото разделяме общи ценности“, отбеляза генералният секретар на НАТО. Външният министър на Македония заяви, че „това беше дълъг път, който започнахме преди много години с още девет страни. Скоро, с влизането в сила на конституционните изменения, Македония ще стане Северна Македония. С това изпълнява стратегическата цел – членството в НАТО. Това е резултат от работата на много поколения и задължение на нашето поколение“, заяви Димитров.

Според него, това не е постигнато лесно, но, все пак, това поколение е постигнало успех с договора между премиерите (на Македония Зоран) Заев и (на Гърция Алексис) Ципрас, както и с подкрепата от българския премиер Бойко Борисов и подписания Договор за добросъседство.

„За нас членството в НАТО е преминаване на страната на сигурността, това е въпрос на сигурност, стабилност, ценности и граждански свободи“, добави министърът.

Накрая Димитров обясни, че „пътят, който изминахме, ни направи по-зрели. Решихме всички проблеми със съседите си в регион, който все още е изправен пред известна несигурност. Пътят не е завършен, но искаме да вървим по него заедно. Македония ще завърши обещаните реформи. От днес моята страна става наистина силна и наистина благодари на всички посланици на страните-членки, които днес подписаха протокола“.