Вторият опит на НАСА и SpaceX e успешен! В 22: 23 часа българско време капсулата „Крю Драгън“, монтирана за ракетата носител „Фалкън-9“, бе изстреляна в Космоса. По-късно "Драгън“ трябва да се скачи с Международната космическа станция. 

SpaceX е частен проект с участието на НАСА, която чрез него планира не само да извежда американски космонавти до Международната космическа станция, но и да изпрати отново хора на Луната към 2024 г.

Първото планирано изстрелване претърпя провал заради лошото време. То бе планирано за 27 май. Проливен дъжд, гръмотевична буря и предупреждение за риск от торнадо в щата Флорида отложиха очакваният с голям интерес пилотиран полет на ракетата SpaceX от космодрума в Кейп Канаверал към Международната космическа станция с двама астронавти.

Това се случи само 16 минути преди да бъде даден стартът на историческата мисия.

Полетът трябваше да започне в 23:33 часа българско време. 

Сегашното изстрелване бе втори опит и всички коментират, че това е историческо не само за САЩ, но и за света събитие. За пръв път в историята си НАСА заложи на частния сектор да вземе дейно участие в създаването на дизайна, в развитието и тестването на новия космически кораб с екипаж на борда, за което бяха сключени договори с „Боинг“ и SpaceX.

Успех на мисията ще гарантира на НАСА все повече подобни частни партньорства, чрез които да изпълнява космическата си програма и цели без огромен бюджет от хазната.Друга съществена разлика от предишни програми е, че изстрелването се осъществява без обичайната тълпа от зрители заради пандемията от коронавирус, но епохалното събитие се наблюдава онлайн.

19 часа след като влезе в орбита, Драконът на SpaceX трябва да се скачи с Международната космическа станция.По-рано днес, въпреки прогнозите за бури, двамата астронавти на НАСА се отправиха към стартовата площадка за следващ опит за историческо извеждане в орбита на пилотирания кораб на компанията на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX).

Прогнозите за приемливи метеорологични условия бяха 50 на 50 за момента на изстрелването. 


Астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен облякоха лъскавите си чернобели космически костюми с помощна на техници с черни маски, ръкавици и черни качулки, изглеждащи като нинджи.Преди да тръгнат за площадката за изстрелване с високопроходим автомобил на Тесла (Tesla), другата компания на Мъск, Бенкен показа прегръдка, отправена към 6-годишния му син Тео и го попита: "Ще слушаш ли мама, ще направиш ли живота й по-лесен?". 

Хърли пък изпрати въздушна целувка на 10-годишния си син и съпругата си. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ