Италианците са най-дълголетната нация в Европа. Средната перспектива за живот на мъжете е 80,4 години и те са начело в класацията по дълголетност на Стария континент. Втори са шведите с 80,3 години.
Италианките пък са втори с 85,3 години, или само на стъпка след французойките, които са първи с 85,4 години.
Така твърди европейско изследване, публикувано в медицинското списание The Lancet. Този резултат е един от малкото позитивни елементи, характеризиращи италианското общество в момента.
Според италианските медии изводите от изследването са, че се живее най-дълго и се остарява с най-малко проблеми в онези европейски страни, в които нивото на образованието е най-високо и обществената система на здравеопазването е най-добре финансирана. Това може да стане вследствие и на достатъчното и правилно финансиране на политиката за поддръжка на възрастните хора.
Връзката между богатство, образование и продължителност на живота е много тясна, смята Carol Jagger, изследователка от английския университет в Leicester. Според професора по демография в римския университет „Сапиенца“ Антонио Голини италианското първенство в класацията по дълголетност има своето обяснение и в средиземноморската диета и в добре функциониращата здравна система, въпреки че и в нея не липсват скандали.
Друг важен фактор е доброто общо здравословно състояние, което се предава генетично в Италия от родители на деца.
„В Италия имаме и това предимство, че липсват големи градове. В средните и малки градове, които са характерни за италианския пейзаж, качеството на живота е много по-добро“, твърди Голини пред вестник „Република“. /Pronto Sofia