Втора фаза в борбата с коронавируса е готова да стартира Италия. Това съобщи италианският премиер Джузепе Конте в четвъртък, цитиран от АНСА.

Той не даде конкретна дата за започането ѝ, но подчерта, че оставя на специалистите в страната да дадат знак кога може да се случи това, за да действат след това и властите.

В интервю, публикувано във вестник Il Fatto Quotidiano, dadeno след като вече обяви удължаването до 13 април на мерките за ограничаване на Covid-19, той изтъкна, че би било грешка сега да се изпрати ново съобщение към обществеността, че мерките се облекчават и отбеляза, че засега нищо не се променя.

Конте посочи, че се обмисля как да се облекчат семействата, ако съществуват такива условия, защото признава, че тази "война" има и психологическо въздействие.

Той добавя, че може да се помисли за облекчаване на мерките с лично въздействие, но винаги да се спазва наложената мярка за дистанциране между хората.  

По отношение на начина, по който правителството се справя с извънредната ситуация, Конте подчерта, че когато политиците заемат позиция, те трябва да го правят с помощта на науката и с проява на съвест, като се вземат предвид конституционните ценности и защитата на здравето като приоритет.

Едновременно с това се опитваме да запазим икономиката от рецесия, заяви още той.

Припомняме, че Италия все още е най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Европа със 110 574 случая и 13 155 починали.

След дни на стръмно покачване на случаите, данните от тази седмица обаче подсказаха, че скоростта на увеличение на всички случаи в Италия се забавя.