Учени са провели проучване, което е показало, че нашата планета вече не е толкова ярка, както буквално преди няколко десетилетия. Те смятат, че причината може да бъде бързото изменение на климата, съобщава Forbes.

Когато Слънцето огрява Земята, тя отразява около една трета от тази светлина обратно в космоса. Но поради факта, че океаните са станали много по-топли, отразяващата способност на планетата е намаляла значително. Нарича се още албедо. Филип Гуд отбелязва, че намаляването на албедото е пълна изненада за специалистите, тъй като резултатите са значително различни от тези, получени преди 17 години.

Учените са анализирали данните, получени от спътници, и са оценили земното излъчване. Те забелязаха, че албедото е спаднало с около 0,5%. Заслужава да се отбележи, че повечето от данните са получени само за три години, от 2015 г. до 2017 г. включително. Според експерти основната причина за случващото се е, че над източната част на Тихия океан броят на отразяващите облаци е намалял значително поради затоплянето на водата. Това е сигнал за тревога.

Дълго време много експерти смятаха, че глобалното затопляне ще доведе до факта, че отразяващата способност на планетата ще се увеличи и това ще се отрази положително върху ситуацията, която се  развива на Земята. Но последните изследвания показват точно обратния ефект.

Превод: БЛИЦ