С 20 градуса по-ниски от обичайните температури очакват в Сибир. Ето какви са прогнозите:

Изключително ниски температури до минус 50 градуса по Целзий прогнозират руските метеоролози за западната и централната част на Сибир до края на годината.

Това е с около 20 градуса под обичайното за декември, съобщават местните медии, отдавайки тази аномалия на промените в климата.

Подобно изключително студено време в Сибир не е регистрирано скоро, разказва Роман Вилфанд, научен директор на руския Хидрометеорологичен институт.

"Температурата е с 20 до 24 градуса по-ниска от обичайната. Например, в централната част на региона на Красноярск очакваме да бъде минус 50 градуса”, посочва още той.

Според експерта изключително ниските температури са резултат от изменението на климата

Глобалното затопляне е причина не само за високи температури, но и за големи температурни амплитуди, най-често видими през декември.

В началото на месеца в северната част на Сибир са регистрирани с 10 градуса по-високи температури от обичайните.

На 1 декември в якутското село Саскилак са измерени минус 4.4 градуса, което е с 3.3 градуса повече от предишния рекорд, поставен през 1954 г.

На "другия полюс" бяха температурите през годината в района. Метеоролозите регистрираха най-високите градуси в историята над Северния полярен кръг.

В градчето Верхоянск, разположено в република Якутия, живакът достигна 38 градуса по Целзий.

По време на гореща вълна и продължителен период на пожари в Източен Сибир, в града е отчетена температура от 38 градуса по Целзий на 20 юни. 

Средните максимумални температури за юни във Верхоянск, който се намира точно на север от пръстена на Арктическия кръг, обикновено гравитират около 15-20 градуса.

Верхоянск е известен с изключително ниските си температури през зимата и заедно със село Оймякон претендира за титлата „Полюс на студа“.