Парламентарните избори в Сърбия ще се проведат на 21 юни. Това съобщи президентът на страната Александър Вучич, предаде БГНЕС.

Решението бе обявено след срещата му с партиите, които ще участват във вота. Огромна част от опозиционните формации възнамеряват да не участват в изборите поради липсата на елементарни условия за свободни избори.


Вучич подчерта, че през месец май няма да има митинги, нито на закрито, нито на открито пространство. Поради извънредното положение в Сърбия не бяха проведени парламентарните избори на 26-ти април. През следващите дни се очаква парламентът да премахне извънредното положение.

Снощи лидерът на Партията за свобода и правда Драган Джилас обяви в социалните медии, че привържениците на властта в продължение на десет минути от високоговорител на тераса в неговия квартал на висок глас са скандирали "Джилас е крадец", което смущавало децата му, разплакало ги е и ги е накарало „да треперят от страх“.

Днес лидерът на „Двери“ Бошко Обрадович отправи писмено изявление, в което твърди, че след всичко, което се е случило снощи, изборите трябва да бъдат отложени незабавно и първо трябва да се зададе въпросът как мирно да се избегне сценария на гражданска война, който СПП започна през последните няколко дни с проникването в сгради на гражданите и с директен контакт с децата на един от лидерите на опозицията.

Съюз за Сърбия (СзС) също реагира, като заяви, че сплашването на семейството на един от лидерите на коалицията на Драган Джилас показва, че властите са „пресекли линията на цивилизованата политическа компетентност и здравия разум“ и са влезли в най-мрачната си фаза.

Други опозиционни партии и асоциации, като Движение Обединена демократична Сърбия и лидерът на Движението за свободни граждани Сергей Трифунович, също реагираха на събитията, наричайки ги „чист терор“ и обвинявайки за тях президента Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СПП). "Коронавирусната епидемия за Вучич е също като бомбардировките за Слободан Милошевич", каза Трифунович.