Израелският министър на отбраната свиква спешна среща след убийството на началника на специалните части на Кудс от Иранския ислямски революционен гвардейски корпус Касем Сюлеймани.

Според телевизионния канал Al-Jazeera, началникът на израелския отбранителен отдел ще се срещне с ръководителите на специалните служби и армията, за да оцени последиците от убийството на Сюлеймани. 

Израелската армия е била поставена с повишено внимание в северната част на страната.


Същевременно върховният лидер на Иран и главнокомандващ на въоръжените сили на страната Али Хаменей назначи бригаден генерал Исмаил Каани за командир на Специалните сили на Кудс.

Решението е взето след смъртта на генерал Касим Сюлеймани в резултат на американската специална операция в Багдад, предават осведомителните агенции. 


Американските военни сили атакуваха колона от иракски шиити от ал-Хашд в Багдад. Те изстреляха ракети, които удариха две коли в близост до международното летище на иракската столица. 

Сред загиналите е иранският генерал Касем Сюлеймани, който е командир на отряда аз спецсили Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус. Информацията за смъртта на генерала е потвърдена в Иран. 

Пентагонът издаде официално съобщение след удара в Багдад. Военното ведомство потвърди, че генералът е убит по време на операция на американските спецсили.

"Със заповед на президента американските въоръжени сили предприеха решителни отбранителни действия, за да защитят персонала на САЩ зад граница, като убият Касем Сюлеймани", се казва в изявление на Пентагона.

Иракските журналисти публикуваха снимки и видеоклипове от мястото на ракетната атака.


Снимка: Twitter, @raveenaujmaya

Служители по сигурността засилиха контрола над Зелената зона в Багдад, където се намира посолството на САЩ.