Израелската армия е обградила от две страни ключовият град в ивицата Газа - Хан Юнис. Танкове са разположени от източната и северната страна на града, предаде Би Би Си.

Бойните машини се придвижват бавно към една от главните улици, водещи към сърцето на града. 

На фона на продължаващите тежки сражения в ивицата Газа израелските сили са наредили евакуацията на жителите на още един квартал на подложени на офанзива през седмицата град Хан Юнис, предаде Ройтерс. Според медията тези съобщения може да означават, че се готви нова атака в района по голямата част от населението на Хан Юнис вече евакуирана към крайбрежните райони на анклава и на юг към "Рафах".

"Бомбардировките продължиха цяла нощ. Не спим през нощта, страхувам се за децата си и стоим будни в очакване на нови нападения и сме в готовност да бягаме заедно с тях", споделиха местни жители, цитирани от Ройтерс.

Израелските сили обявиха, че са бият къща за къща и тунел за тунел, имайки предвид подземните шахти, за които се твърди, че "Хамас" използва за придвижване укрити и пренасяне на оръжие в ивицата Газа.

Тази сутрин около 50 души са били убити в райони на централната южната част на анклава, обкръжен от израелските сили. Бежанският лагер Джабалия на север, където хиляди хора са затворени в продължение на дни без храна и вода, съобщава Би Би Си, като се позовава на местен жител.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук