Декларацията, която ще бъде поставена на масата на срещата на върха в Бърдо край Кран, Словения, видяна от представител на Радио „Свободна Европа“, в допълнение към подкрепата за интеграцията, съдържа и акцент върху строгите условия, изпълнението на споразумения за решаване на двустранни въпроси, както и подкрепа за борбата пандемията, престъпността, корупцията, тероризма.

„Ние, лидерите на Европейския съюз (ЕС) и неговите държави-членки, в консултация с лидерите на Западните Балкани и в присъствието на регионални и международни участници, днес заключихме следното: ЕС потвърждава своята категорична подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани и приветства ангажимента на партньорите от Западните Балкани към европейската перспектива, което е в нашия общ стратегически интерес и остава нашият общ стратегически избор“, предава РСЕ.

Ето какво още се казва в черновата версия на Декларацията, която трябва да бъде обявена на 6 октомври на срещата ЕС-Западни Балкани в Бърдо край Кран:

Декларацията съдържа 29 параграфа, разделени в четири тематични единици - Декларацията от Бърдо, Covid -19, Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани и Политическо сътрудничество и сътрудничество за сигурност. В допълнение към подкрепата на членовете на Съюза, декларацията съдържа бележка, че „ЕС потвърждава ангажимента си към процеса на разширяване и решенията си, взети въз основа на устойчиви реформи от партньорите, честни и строги условия и на принципа на собствените заслуги“.

В отделна точка Съюзът признава напредъка на региона, както и факта, че поддържа развитието, което осигурява капацитет за интеграция на нови членове, съобщава РСЕ.

„Ще продължим да засилваме съвместния ни ангажимент за продължаване на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, като същевременно признаваме напредъка, постигнат от Западните Балкани. Напомняме също за важността на това, че ЕС може да поддържа и задълбочава собственото си развитие, като гарантира капацитета си да интегрира нови членове“, гласи проектът на Декларацията.

Членовете на Съюза и в Декларацията подчертават значението на зачитането на добросъседските отношения в региона и изпълнението на Преспанския договор между Северна Македония и Гърция и Договорът за добросъседство между РСМ и България, както и намирането и прилагането на окончателни, включително и обвързващи решения за двустранни спорове между партньори и въпроси, вкоренени в наследството от миналото, в съответствие с международното право и утвърдените принципи.

Дипломатически източници в Брюксел информираха вчера, че се очаква в заключителната Декларация от срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Бърдо край Кран, Словения, да бъде спомената подкрепата на ЕС за разширяването, както и че ще бъде казано, че Съюзът потвърждава подкрепата за региона и има капацитета да приеме нови държави-членки, но това ще бъде обусловено.

Не може да се каже, че вратата към членството в ЕС е затворена, казват дипломатическите източници в Брюксел, но що се отнася до разширяването, това е сложен процес и има много предизвикателства, системата на заслугите е важна, както и реформите, особено в борбата срещу корупцията и престъпността и върховенството на закона.