Руски изтребител Су-27 е прихванал американски разузнавателен самолет ЕР-3Е над Черно море. Това съобщи руският Национален център за контрол на отбраната. Уточнява се, че руският екипаж се е приближил на безопасно разстояние до въздушния обект и го е идентифицирал.

"След отдалечаването на американския самолет от държавната граница, руският изтребител безопасно се върна в домашната база", се посочва в съобщението.

Руското военно ведомство подчерта, че полетът на Су-27 бил извършен в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство. EP-3E не е нарушавал руската граница.

През това лято вече няколко пъти руските военни забелязват чужди самолети в близост до руски територии. Вчера например Су-27 отново прехвана американски разузнавателен самолет над Черно море.


Сенаторът Владимир Джабаров отбелязал в тази връзка, че руските изтребители-прехващачи били готови по всяко време да се справят с действията на чуждестранни самолети, ако възникне реална нужда. Москва многократно подчертава, че подобно поведение създава допълнително напрежение в отношенията между двете страни и призова Вашингтон да се откаже от такива полети. Американските власти отказаха да се съобразят.