Трима граждани на Русия и един украинец са обвинени за катастрофата с пътническия самолет на Malaysia Airlines. Инцидентът с полет MH17 стана през юли 2014 година на територията на Източна Украйна.

Сформираната по случая съвместна разследваща група е издала международна заповед за арест по отношение на заподозрените - руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и украинецът Леонид Харченко. Четиримата ще бъдат обвинени в убийство на 298 души. Делото срещу тях ще започне на 9 март 2020 година.

По данни на разследващите Гиркин е заемал поста на министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република и е „бил в пряк контакт с Русия”. Дубински е бил негов заместник и шеф на разузнаването, Пулатов – зам.-шеф на разузнаването и един от заместниците на Дубински. Леонид Харченко е бил на пряко подчинение на Дубински и е ръководел един от отрядите.

Все още нямало достатъчно доказателства, за да се установи от кой комплекс е било извършено изстрелването на ракетата, откъде е било получено оръжието и къде се намира сега. 

Разследващите смятат, че екипажът на „Бук” не е взел сам решението да тръгне към Украйна. Разследващите смятат да разберат кой ги е пратил там.

От там добавят, че не е изключено малайзийският боинг да е свален по погрешка. "Съществува възможност заподозрените да са искали да свалят военен самолет вместо пътническия. Но дори това да е бил техният първоначален план, ние ще ги призовем към отговорност за МН17", добавиха на пресконференция днес от съвместния разследващ екип, в който влизат Австралия, Белгия, Холандия, Малайзия и Украйна. 

На 17 юли 2014 година в Донецк се разби пътнически самолет на малайзийските авиолинии, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лампур. При инцидента загинаха 298 души.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ