В мрежата се появи видео, запечатало момента на стрелбата по протестиращи в сградата на Капитолия. Както БЛИЦ съобщи, при инцидента пострада тежко привърженичка на президента Доналд Тръмп.

Тя е хоспитализирана в тежко състояние и с огнестрелна рана в гърдите. Лекари се борят за живота й.Най-малко 15 души са пострадали при щурма на Капитолия. Един от ранените е офицер от полицията, който е пострадал при употребата на сълзотворен газ.
 
Освен жената с огнестрелна рана, още пет души са в болница. Голяма част от тях са пострадали при сблъсъците пред Капитолия, съобщава MSNBC.

Служителите на реда се опитват да въведат ред в сградата. Кметът на Вашингтон поиска помощ от Националната гвардия, но от Пентагона са отклонили искането, пише The Washington Post.  Шокиращи снимки се разпространяват в световните информационни агенции от основната зала в Капитолия. На кадрите се вижда как сенатори са легнали на земята между седалките с противогази на лицето.

Щурмът на Капитолия е най-големият след този от 24 август 1814 г., когато британците опожарили сградата.


В близост до Капитолия са разположени сили на антитерористичното подразделение на ФБР.

Заради ескалацията на напрежението членове на Камарата на представителите  са получили противогази, съобщава  CNN.В момента там все още се намират около 100 конгресмени, които са посъветвани да се скрият на безопасно място.

Американският президент Доналд Тръмп нареди разполагането на сили на Националната гвардия на САЩ от други региони във Вашингтон. Освен това всички 1,1 хиляди бойци от Националната гвардия ще бъдат включени в сряда на фона на превземането на Конгреса от протестиращи.

Американският лидер инструктира националните гвардейци да "прочистят" сградата на Капитолия от протестиращите.

По-рано президентът Доналд Тръмп обвини в измяна заместника си Майк Пенс, като заяви, че не е имал смелостта да направи това, което е трябвало да се направи, за да защити САЩ и Конституцията на страната.

САЩ настоява за истината", пише в Туитър Тръмп.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви по-рано, че ще се придържа към церемониалните си задължения и няма да блокира в Конгреса потвърждаването на победата на Джо Байдън въпреки натиска на Доналд Тръмп да му помогне да обърнат загубата, съобщи "Ройтерс". 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ