Управлението за вътрешна сигурност на Франция е предотвратила опит за преврат, съобщава Le Parisien.

Според разследващите смяната на властта във Франция е била планирана от бившия депутат от партията Демократично движение Реми Дайе и негови поддръжници. Дайе се намира в затвора по подозрение, че е организирал нападения срещу центрове за ваксинация.

Разследващите проучват връзките на бившия депутат и стигат до заключението, че той е създал "терористична общност" с мрежа от клонове в цялата страна, която включва действащи и пенсионирани полицаи, жандармеристи и военни.След анализ на кореспонденцията между заговорниците разследващите установяват, че има поне 36 "командири", всеки от които отговаря за различен регион.

Според следователите, поддръжниците на Дайе са планирали да завземат с полицейски щитове и експлозиви Елисейския дворец, парламента, Министерството на вътрешните работи и Министерството на въоръжените сили, както и телевизионна или радиостанция, откъдето да излъчват пропагандата си. Планът е наречен "Операция Лазур".


Реми Дайе

Призивите на Дайе за бунт започват в края на 2020 г. в Малайзия, където той се укрива от френските органи на реда по обвинение в отвличане на осемгодишно момиче.

През април 2021 г. бившият депутат Дайе изпрати съобщение до някои френски депутати с лозунги, че "републиката вече не е доминираща идея" и "часът на разплатата е настъпил". Само един депутат се е обърнал към прокуратурата, след което е започнало разследване.Адвокатът на Реми Дайе Жан-Кристоф Басон Ларби отхвърля всякакви обвинения в тероризъм срещу своя клиент. Според него бившият депутат е призовал за "мирно и всенародно сваляне на съществуващата политическа система в изпълнение на свободата си на изразяване и съвест".

Превод и редакция: БЛИЦ