Русия блокира изявлението на Съвета за сигурност (СС) на ООН за Либия, което призовава силите, лоялни на либийския военен командир Халифа Хафтар, да спрат настъплението си към Триполи, предава AFP, като се позовава на дипломати.
Москва настоява всички сили в Либия да прекратят да се сражават, но промяната, която Кремъл предлага, среща съпротивата на САЩ, както твърдят дипломати от СС на ООН. След закрито заседание в петък, СС е призовал само провъзгласилия се главнокомандващ Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар да „спре военните си действия“.

Великобритания е предложила по-формален текст да бъде одобрен от 15-членния състав, предложението е било отхвърлено от Русия. Всички изявления на СС се приемат с консенсус.

В текста, чиято чернова кореспондентите на AFP са видели, се призовава Хафтар да спре действията и има обръщение към всички сили за деескалация.Проектът на текста призовава също така „всички, които подкопават мира и сигурността на Либия да се държат под контрол“, и се подновява подкрепата за национална конференция, която да се проведе през април по въпроса за организирането и провеждането на избори в страната.Русия е ключов поддръжник на Хафтар заедно с Египет и Обединените арабски емирства. Предприетата офанзива надига страхове за завръщане на войната в Либия и поставя въпроса за започване на подготовка за избори и за конференцията от 14 до 16 април. 
Източник: "Фокус"