Нова Зеландия ще въведе правила за носене на маски и ще ограничи събиранията от полунощ днес, след като огнище от 9 случая на варианта Омикрон показа, че вирусът се е разпространил от Северния на Южния остров, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.  

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви, че вирусът е преминал от Окланд на Южния остров. Семейство, пътувало със самолет от Северния остров, е присъствало на сватба на Южния, заедно със 100 души.

Семейството и член на екипажа на полета са дали положителни тестове. В резултат страната преминава към "червената" зона на мерките за ограничаване на разпространението на Ковид-19, като затяга правилата за носене на маски и спазване на социална дистанция.

Ресторанти, кафенета, пъбове и барове ще могат да обслужват не повече от 100 клиенти на закрито. Децата от четвърти клас нагоре ще носят маски в училищата след началото на учебната година, добави Ардърн. 

Малко по-късно Джасинда Ардърн обяви, че отлага сватбата си заради новите мерки, предаде АФП. "Сватбата ми няма да се състои", потвърди тя, след като обяви новите ограничения.

"Току-що се присъединих към много други новозеландци, сблъскали се с аналогични затруднения заради пандемията", подчерта тя, като изрази съчувствието си към всички в подобна ситуация.

Ардърн и дългогодишният ѝ приятел Кларк Гейфорд не са обявявали конкретна дата за дългоочакваното бракосъчетание, но се очакваше то да се състои през идните седмици.