Турският милиардер Рахми Коч е с положителен тест за коронавирус, съобщиха днес от семейството.

90-годишният почетен председател на най-големия финансов консорциум в страната "Коч Холдинг" беше хоспитализиран преди два дни, а вчера е получил положителен резултат от направения му Covid-19 тест и в момента се подлага на лечение по стандартния протокол за коронавирус, пише "Марица".

Съобщава се, че състоянието му е добро.

Коч се лекува в принадлежащата на холдинга "Американ хастанеси", считана за най-престижна болница в Турция. 

Коч управлява холдинга в продължение на 19 години, преди да предаде председателството на най-големия си син Мустафа Коч през 2003 г. Но Мустафа претърпя инфаркт през 2016 г., и на 56-годишна възраст почина. Сега другият му син, Омер Коч, пое ръководството на холдинга. Третият син Али Коч е президент на престижният турски футболен тим Фенербахче. 

Списание Forbes изчислява, че нетната стойност на състоянието на Рахми Коч е около 1,4 милиарда долара.

Коч Холдинг е един от най-големите частни финансово-индустриални конгломерати на Турция. Принадлежи на влиятелната фамилия Коч, която е сред най-богатите турски фамилии. Основан е през 1926 г. Седалището на компанията е разположено в Истанбул. 

В компанията работят 73 хил. служители. Основните сфери на дейност са: автомобилна промишленост, производство на битова електротехника, хранителни продукти, търговия на дребно, енергетика, финансови услуги, туризъм, строителство и информационни технологии.

На компаниите, влизащи в конгломерата Коч Холдинг, се падат около 10% от националното производство (в това число 45% от производството на автомобили), 9% от експорта и 18% от пазарната капитализация на Истанбулската фондова борса; в холдинга влизат 5 от 10-те най-големи турски компании.