Партията “Кадима” на външния министър Ципи Ливни печели с минимална преднина парламентарните избори в Израел. Според данните до този момент “Кадима” ще разполага с 28 места в 120-местния Кнесет, а партията “Ликуд” на бившия премиер Бенямин Нетаняху - с 27.
Прогнозите на трите телевизионни канала в Израел съвпадат с неокончателните резултати. Дясноцентристката партия на Ципи Ливни ще бъде най-силната фракция в бъдещия израелски Кнесет. Крайнодясната партия “Наш дом Израел” на Авигдор Либерман се класира на трета позиция и ще разполага с 15 места в парламента, а Партията на труда на Ехуд Барак остава на четвърта позиция с 13 места.
Кой ще заеме премиерския пост?
Ципи Ливни обяви своята дясноцентристка партия “Кадима” за победител в изборите: "Днес народът избра “Кадима”. Ние ще съставим следващото правителство, оглавявано от “Кадима", заяви тя в следизборната нощ. Малко преди това Бенямин Нетаняху, председател на партията “Ликуд”, обяви себе си за бъдещ министър-председател. В реч пред свои съмишленици той каза, че десните партии ще имат повече депутати в бъдещия Кнесет. В изявлението си Ципи Ливни призова Нетаняху и неговата партия Ликуд да участват в широко коалиционно правителство, оглавявано от нея.
Ето какво заяви Цачи Ханегби от партията “Кадима”: "Тя вече спечели, както показват резултатите. Надявам се партията “Ликуд” да бъде достатъчно честна спрямо нас и да не ни въвлича в пазарлъци. Това е най-малкото, от което сега се нуждаем." Окончателните резултати от изборите ще станат официални, когато бъдат публикувани на 18 февруари в официалното печатно издание в Израел.
Според израелското законодателство местата в 120-местния Кнесет се разпределят съгласно пропорционалното представяне на партиите, преминали изборния праг от 2 процента на национално равнище.
Предстоят трудни преговори
По традиция министър-председател става лидерът на партията, спечелила най-много гласове. Носителят на мандата разполага с 42 дни, за да образува правителство и да получи одобрението на парламента.
Алтернатива на дясно правителство под ръководството на Бенямин Нетаняху би могла да бъде широка коалиция между партията “Кадима”, “Ликуд” и Партията на труда, които заедно биха разполагали с комфортно мнозинство в Кнесета. Политическите цели на тези три партии обаче се различават коренно, преди всичко по отношение на преговорите за мир с палестинците и със Сирия. /Дойче веле