Огромният круизен кораб Diamond Princess е под карантина от 5 февруари в пристанището на Йокохама в Япония. Заложници на коронавируса са 2666 пътници и 1045 членове на екипажа. Само лекарите и карантинните служители могат да се качват на борда, а пътниците, заразени с вируса COVID-19, са изпратени в местните болници.
 
Вчера беше съобщено, че на кораба има вече шеста жертва на вируса. Починалият е британец, който стана и първият жител на Обединеното кралство, починал от смъртоносната болест.
 
Как хората живеят в изолация – разказва LIGA.net, цитиран от „Труд“.
 
Diamond Princess е пуснат на вода през 2004 г. и плава под британския флаг. Това е лайнер премиум класа: разполага с 18 палуби, салони за красота, няколко басейна, ресторанти с изключителни вина, фитнес центрове, голф игрище, кортове и бутици.
 
Цената е между 639 и 1049 долара на човек в двойна кабина.
 
Особено популярен е лайнерът сред възрастните хора. При последното му плаване около 80% от пътниците са на възраст 60 и повече години, 215 – на възраст 80 и повече години, а 11 са почти на 90 години, пише Reuters.
 


Корабът напуска Йокохама (Япония) на 20 януари. В продължение на две седмици обикаля пристанища на японските острови Окинава и Кюшу, както и в Хонконг и Виетнам. На 3 февруари лайнерът се връща в пристанището на Йокохама, но е спрян от бреговата охрана.
 
Оказва се, че един от пътниците, слязъл на брега в Хонконг, се разболява от пневмония, причинена от коронавирус COVID-19. И успява да предаде вируса на други. Вече има починали от заразата, като жертвите са възрастни хора, над 80 години. Общо броят на заразените на кораба с коронавирус надхвърли 600.
 
„Имам чувството, че съм попаднал в лош филм”, казва 75-годишната писателка от Флорида Гей Къртър. От балкона на каютата ѝ в заразения с вируса лайнер се открива красива гледка към доковете на Йокохама, пише Time. Имайки предвид възрастта, тя принадлежи към групата с висок риск.
 
„Казвам си: събуди се, събуди се, това всъщност е просто сън”, – така тя говори за принудителното си лишаване от свобода. Пътниците не могат да напускат каютите и да се движат свободно по лайнера.
 
Тяхната комуникация е ограничена само до персонала, който им оставя храна пред вратите на каютите по три пъти на ден. От миналия уикенд им е позволено да излизат на откритите палуби на смени за около час, при условие, че носят маски и стоят не по-близо от един или два метра един от друг.
 
Но при положение, че живеят в каюти без прозорци и балкони, това е първата им възможност да дишат чист въздух след толкова дни. Въпреки че мнозина решават да останат в каютите, за да ограничат контакта и да намалят риска от инфекция. По цял ден те гледат филми или сърфират в интернет, когато се появи (в последните дни има прекъсвания).
 
Круизната компания е раздала термометри на всички пътници, като ги съветва редовно да измерват температурата. Кент Фрасуре, 42-годишен, прави това три до четири пъти на ден. Тези с треска първи се тестват за коронавирус.
 
В момента лекарите могат да тестват не повече от 300 души на ден, но се надяват да разширят възможностите си до 1000 дневно. Кент не иска да поема рискове: съпругата му Ребека показва положителен резултат за вируса и е в болница.
 
„Беше голям шок, когато чухме за резултатите”, казва той.
 
Всички заразени пасажери са откарани в болници от лекари в пълна защитна екипировка с линейки. Десетки от тях дежурят на пристанището. За да се скрият болните пътници от пресата, между лайнера и линейката се прави тунел, изработен от син брезент.
 


Круизната компания твърди, че прави всичко възможно, за да поддържа здравето на пътниците, включително и психичната им стабилност. Гостите, изпитващи психически стрес, имат достъп до телефон с обучени консултанти, а обаждането става директно от каютите.
 
На пасажерите се доставят печатни материали на 30 езика. Екипът добавя осем нови сателитни канала, 50 филма на различни езици, концерти, видео тренировки за фитнес и йога в стаите, пъзели, игри.
 
Персоналът задължително носи маски и ръкавици. Повечето гости отбелязват професионализма на екипажа. Докато пътниците седят под карантина в каютите си, сърфират в интернет или дишат въздух от балконите си, екипажът на Diamond Princess само увеличава работата си.
 
Те трябва да носят храна и термометри до каютите им и да дезинфекцират помещенията.
 
Задължително носят защитна екипировка – маски и ръкавици, които не дават 100% гаранция. Миналата седмица офицер, който разпространява медицински въпросници и измерва температурата на гостите на кораба, се разболя от вируса.
 
Той също е носил маска и ръкавици и редовно дезинфекцирал ръцете си по време на дежурство.
 
Руди Клемент е пенсионерка от Канада и разказва, че пътниците, които имат поголеми каюти, успяват да се справят с принудителния режим, но тези от вътрешната страна на кораба наистина са подложени на изпитание да прекарват по 24 часа в миниатюрната кутийка, нормално предназначена само за спане.
 
„Усещането е странно да не можеш да се движиш, когато пожелаеш или имаш нужда. Някои хора направо откачат”, разказва Клемент пред канадски тв канал.
 


Поради усложнената обстановка на борда Diamond Princess възнамерява да възстанови разходите за пълен круиз на всички гости, включително самолетните пътувания, хотел, наземни транспортни, предплатени екскурзии на брега.
 
Всички разноски ще бъдат върнати на пътниците, а самата компания обещава да предостави на членовете на екипажа дължимото им възнаграждение за работа. Все още не е ясно колко дълго ще продължи карантината и кога пътниците ще могат да се приберат по домовете си.