Полша не възнамерява да пречи на работата на логистичния център край Жешов, чрез който се оказва военна подкрепа на Украйна. Това обясни премиерът на Полша Матеуш Моравецки, след като обяви, че страната му вече не доставя оръжие на Украйна. 

"Украйна се защитава от брутална атака от страна на Русия и аз разбирам тази ситуация, но, както казах, ние ще защитим нашата страна. Вече не прехвърляме оръжие на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша", каза той, цитиран от полски медии. 

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Полша активно подкрепя Киев. Тя прие милиони украински бежанци и предостави много военна техника и оръжия, посочва УНИАН.

Общо от началото на пълномащабната руска инвазия Полша е изпратила на Украйна над 240 танка и почти 100 бронирани машини. Освен това през юли 2023 г. медиите съобщиха, че Варшава е прехвърлила тайно около дузина хеликоптери Ми-24 в Киев.

През май 2023 г. полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви прехвърлянето на 10 изтребителя МиГ-29 на Украйна. По-рано президентът на страната Анджей Дуда заяви, че Варшава ще предостави на Киев всички налични МиГ-29.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук