Москва ще продължи да помага на Афганистан самостоятелно и чрез aгенцията на ООН за прехраната, заявиха руски официални лица, когато приеха представители на талибаните за разговори относно регионалните заплахи, предаде Асошиейтед прес.

Разговорите в руския град Казан се проведоха в момент, когато Москва се опитва да запази влиянието си в Централна Азия въпреки войната, която води в Украйна. Дискусиите бяха съсредоточени върху регионалните заплахи и създаването на приобщаващо населението правителство. 

На срещата присъства специалният представител на президента Владимир Путин за Афганистан Замир Кабулов. 

По време на разговорите беше прочетено писмо от руския външен министър Сергей Лавров, в което се говори за "пълен провал" на западните страни в Афганистан и се казва, че те трябва да "поемат основната тежест за възстановяването на страната".

Власт

Талибаните завзеха властта в Афганистан в средата на август 2021 г., когато войските на САЩ и НАТО се изтеглиха хаотично след 20 години масирано военно присъствие в азиатската страна.

От 2017 г. насам Москва е домакин на преговори с талибаните и представители на други афганистански фракции, Китай, Пакистан, Иран, Индия и бившите съветски държави в Централна Азия. Представители на талибаните не присъстваха на последната среща през ноември. На разговорите днес не присъстваха представители на други афганистански фракции.

Пратеникът на Кремъл Кабулов и преди е казвал, че международното признаване на талибаните ще зависи от политиката на тяхното правителство за предоставяне на равен достъп до възможности и ресурси на всички и от спазването на човешките права.

Ислямско емирство

Назначеният от талибаните за афганистански външен министър Амир Хан Мутаки заяви, че другите държави трябва да спрат да им казват какво да правят. 

"Афганистан не предписва форми на управление на другите, така че очакваме регионалните държави да се ангажират с Ислямското емирство, а не да дават предписания за формирането на правителство в Афганистан", каза той в Казан. Талибаните наричат своята администрация Ислямско емирство Афганистан, припомня АП.

Мутаки прикани хората да дойдат и да видят Афганистан сами и увери, че "туристи, дипломати, хуманитарни работници, журналисти и изследователи" пътуват в страната без проблеми и се движат свободно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук