АД "Научноизследователски институт по стомана" (б.р. част от концерна „Калашников“) модифицира противоосколковия одеяло Aegis, който с незначителни промени може да осигури защита от откриване от устройства за нощно виждане и термовизионни мерници.

Производството на обновената защитна екипировка е планирано да започне тази година, съобщиха от пресслужбата на концерна, цитирана от западните медии.

Както отбелязат от „Калашников“, комуникационните компании искат да защитят антенните блокове на радарните станции от фрагменти.

В същото време защитният материал трябва да има повишена радиопрозрачност в диапазоните, в които работят тези радари.

Компанията проведе експертизи в специализираните изследователски институти на клиента и получи заключение, че „Егида“ има добра радиопрозрачност и може да се използва за защитни цели.

"В същото време АД "Научноизследователски институт по стомана" оцени маскиращите свойства на своя продукт в различни диапазони на ЕМ спектъра.

Оказа се, че с малка модификация "Иджис" работи перфектно в инфрачервения диапазон, осигурявайки защита от засичане от уреди за нощно виждане и термовизионни мерници.

АД "Научноизследователски институт по стомана" планира да започне производството на модифицирано одеяло "Aegis" с камуфлажни характеристики от третото тримесечие на 2024 г.“, допълват от пресслужбата.

По-рано, по време на тестване, беше тествано одеялото "Aegis". задържа повече от 85% от фрагментите от гранати F-1 и RGN, които го удариха, началната скорост на разпръскване на техните фрагменти достигна 700 m/s.

Подсилен продукт "Egida-U" тежи с 2 кг повече от одеялото Aegis, но нивото му на устойчивост на раздробяване е 650 m/s, а не 450 m/s, както при стандартното одеяло.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук