Над 80 000 канадци са подписали петиция, изискваща принц Хари и съпругата му Меган Маркъл сами да си платят сметката за охраната, докато се намират в страната.
 

Подписката е пусната от Федерацията на канадските данъкоплатци и Лоръл Колинс, който е депутат от Виктория  - точно там, където в момента живеят Меган и Хари, съобщава „Дейли Мейл“.
 
По думите на Колинс данъкоплатците не трябва да бъдат принуждавани да плащат разходите за охраната на херцога и херцогинята на Съсекс.
 
Хари и Меган се намират на остров Ванкувър, където се готвят да започнат нов живот заедно със сина си Арчи, след като се оттеглиха от задълженията си в британското кралско семейство.
 
Засега не е ясно кой ще покрива разходите за охраната им, след като през пролетта те официално ще напуснат монархията.
 
Бивш министър на вътрешните работи предупреди, че британското общество може да получи „огромна сметка“, докато в същото време се спекулира, че може да бъде постигната сделка за поделяне на разходите между Великобритания и Канада.
 
Лоръл Колинс е категорична, че ще се противопостави на подобно решение. „Надявам се, че планират да си покрият собствените разходи за охрана. Когато става дума за парите, които нашето правителство харчи, и за парите на данъкоплатците, е важно да поставим това в контекст и да мислим за приоритетите си“, посочва тя.
 
Петицията, пусната от Федереацията на канадските данъкоплатци, се нарича „Без издръжка от данъкоплатците“ и за шест дни е събрала над 80 000 подписа.
 
Според проучване на института „Ангъс Райд“ 73% от канадците смятат, че страната не трябва да плаща разходите за охрана на кралската двойка, ако те се заселят там за постоянно.
 
Охраната на кралското семейство като цяло струва на данъкоплатците 100 000 млн. паунда на година, но точната цифра никога не е била разкривана.
 
Както БЛИЦ съобщи, принц Чарлз ще предложи своята финансова подкрепа на Хари и Меган, но все още не е ясно дали това ще дойде от приходите му от 21 млн. паунда на година от херцогство Корнуел, или от други лични фондове.
 
На снимките от вчера, на които Меган разхожда Арчи и две кучета, се вижда, че я охраняват двама души – служител на „Скотланд Ярд“ и на канадската конна полиция.


 
Хари се присъедини към съпругата си, след като хвана обикновен пътнически полет. На летището във Ванкувър той беше охраняван от двама британски полицаи.Превод и редакция: БЛИЦ