Шестима горски рейнджъри са били убити, а двама са били ранени в престрелка в национален парк Вирунга в Демократчна Република Конго, съобщава „Франс Прес“.

Паркът, който е най-старият национален парк в Африка и е част от световното наследство на ЮНЕСКО, е известен като дом на критично застрашения вид планинска горила.

 „Група въоръжени мъже са нападнали рейнджърите в края на парка. Шестима служители на парка са били убити, а двама са тежко ранени. Двама от нападателите също са били убити“ коментира пред „Франс прес“ местният представител на правителството Алфонс Камбале.

Национален парк Виругна е създаден през 1925г. и заема площ от 7800 квадратни километра. Това е най-голямата гориста защитена зона в Африка, както и една от малкото непокътнати дъждовни гори на континента. В него живеят около една четвърт от критично застрашените планински горили.

Нападението над рейнджърите не е прецедент, във Вирунга често се случват подобни инциденти. Паркът се охранява от над 600 въоръжени рейнджъри, а през последното десетилетие жертвите на подобни атаки са над 200. Причина за това са наличните в парка залежи от нефт и редки минерали, до които местни престъпни групи се опитват да достигнат.