Лидерът на Каталония Карлес Пучдемон няма да отговори до 16 октомври на искането на испанското правителство да изясни какво означава декларацията за независимост, подписана във вторник вечерта от регионалните власти. Това съобщи в. „Расон”. 
По информация на изданието Пучдемон е в непрекъснат контакт със зам.-лидера на Каталония Ориол Жункерас. След обмисляне било решено да не се отговаря на искането на испанския премиер Мариано Рахой. 

Премиерът даде на властите в автономния район време до понеделник, за да изяснят положението. Втори краен срок – до 19 октомври, е даден за да се коригира ситуацията и да се върнат към спазването на закона. 

Премиерът каза, че правителството проучва дали да прибегне до член 155 от конституцията, който позволява отмяна на самоуправлението на Каталония, уточнява БГНЕС. 

Сепаратистката партия „Кандидати за народно единство” съобщи днес, че е изпратила до Пучдемон писмо, в което настоява за „обявяване на република”. Според партията това ще е най-добрият отговор на въпроса на Мадрид. 

На 1 октомври в испанската автономна област се проведе референдум за излизане от състава на Испания. Участваха 2,28 млн. от имащите право на глас 5,31 млн. каталонци, но 90,18% от тях се обявиха за независимост. Мадрид смята референдума за незаконен и не признава резултатите от него. Във вторник ръководството на Каталония подписа декларация за независимост, която обаче засега не влиза в сила. Говорителят на регионалното правителство Жорди Турул нарече подписването символичен акт. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!