Жителите на Западна Европа се страхуват да излязат от домовете си заради свирепи хищници. Това лято безстрашни глутници излязоха на лов. Убиват добитък и нападат хора.

Картината е като от филм на ужасите. Едни масово губят домашни животни, други се лишават от собствените си крайници.Многобройните глутници вълци държат в ужас цяла Европа и най-вече Германия. Заради хищниците на огромна популярност се радват т.нар. центрове за вълци. В тях, на първо място, всеки може да изучи евентуалните си нападатели и на второ – да се убеди още веднъж, че апетитът им е огромен.Дългогодишната забрана за отстрел на тези животни е довел до огромен ръст на популацията им и нечувана миграция. „Загубите растат, мерките, които предприемаме, не помагат. В селското стопанство обстановката е доведена до краен предел, трябва по някакъв начин да регулираме числеността им”, казва вицепрезидентът на Съюза на фермерите от федерална провинция Мекленбург-Предна Померания Манфред Леберехт.Дори членове на Бундестага от крайнодесните партии са пренасочили вниманието си от темата с бежанците към тази с проблемите, които създават хищните горски „мигранти”. „Вълкът не ви е плюшена играчка, това е опасно за човека животно”, казва депутатът от партия Алтернатива за Германия " Карстен Хилсе.

„Време е да прекратим цялата тази романтика с дивата природа”, смята колегата му  Вилхелм фон Готберг.Страната отново е разделена. Има и такива, които предлагат срещу вълците да започне фотолов. „Вълците са много важни за екосистемата. Изтребването им може да се отрази пагубно на другите диви животни”, казва фотографът Себастиан Кьорнер.

Горски санитари. Които е най-добре да заобиколиш и в никакъв случай да не показваш страха си.

"Трябва да си обърнете внимание, да извиквате нещо, да плеснете с ръце или да свирнете с уста. Тогава вълкът ще продължи по пътя си. Правете всичко много спокойно и да бягайте, това може да доведе до тъжни последствия", казва Франк Фас от изследователския център по изучаване на вълците.

Превод: БЛИЦ