Американската верига за бързо хранене KFC посвети ресторант в Китай на местния комунистически герой Лей Фенг, който често е бил даван за пример от Мао Дзъдун.

Според официалната история, Лей бил 22-годишен войник, който умрял след като телефонен стълб паднал върху него, докато стоял на пост. След смъртта му, станало ясно, че неговият дневник бил изпълнен с хвалби към комунистическата партия и самия Мао, пише CNN. 

Благодарение на това, Лей Фенг се превърнал в официален символ и модел за истински комунист.

"Родителите са скъпи на децата си, но те не могат да се сравняват с Председателя Мао“, се казва, че пише в дневника.

Мао определил 5 март като празник посветен на Лей Фенг през 1963 година, като този ден се чества до ден днешен, въпреки съмненията относно достоверността на историята и съдържанието на самия дневник, които може и да е бил създаден от официалната пропаганда.

През тази година, филиал на щатската верига за бързо хранене KFC в Чанша, родният град на Лей, столица на централната китайска провинция Хунан, реши да почете комунистическия герой. По информация на китайската агенция Xinhua, на 5 март ресторантът отворил врати със стени покрити с есенции от дневника на Лей и анимационни изображения на лика му.

"Лей Фанг е модел за подражение на поколения китайци. Като KFC в неговия роден град, няма да пожалим сили в промотирането на неговия дух“, казва Хе Мин, генерален мениджър на KFC в региона на Хунан, цитиран от китайската новинарска агенция.

По думите му, KFC планира да промотира „духа на Лей Фенг“ в 250 други обекта в рамките на провинцията, като освен това, че окуражи персонала да научи повече за него като „модел за подражание“.

KFC оперира в Китай чрез компанията Yum China, която бе отделена от щатската компания майка Yum Brands през 2016 година.

KFC се смята за символ на американската култура за бързо хранене в Китай, като в миналото има случай на вандализъм срещу тези търговски обекти.