Десетки хора по света споделят, че са започнали да сънуват странни сънища след началото на пандемията от COVID-19, а някои - дори още по-рано. 

Те разказват, че виждат сънища, в които има всякакви апокалиптични катастрофи. Много от тях сънуват война, падане на астероид, или подобни събития от космичен характер и дори зомбита. 

Тъй като повечето съвременни хора не вярват на сънища, те не им обръщали и внимание. Но всичко се оказало не толкова просто, колкото на пръв поглед.

Екип учени изучили описания на сънища, предоставени от хора от целия свят. При това те ги разделили на сънища преди и след пандемията. 

Учените установили, че значително са се увеличили сънищата, свързани с отрицателни емоции и гняв.

Те смятат, че това потвърждава, че сънищата по време на пандемията изразяват страховете на хората, а също и многобройните изменения на техните поведенчески навици. 

Това пишат те в статия, публикувана в научното списание PLOS One.

Те наричат цялото това явление "Пандемични сънища".

Това, което хората виждали по време на сън, било свързано с травмиращия опит на колективния характер, появяващ се по време на катастрофи, войни или епидемии. 
Последната епидемия била през 1918 година и тогава нямало учени, които да се поинтересуват от този въпрос. 

Самият термин всъщност се появил през втората половина на 20-ти век. Но все пак има наблюдения, че и през 1918 година хората виждали ужасяващи неща. Същото се наблюдавало и преди Втората световна война.
 
Изследването е интересно и от друга гледна точка. Някои учени предполагат, че хората на ниво подсъзнание разбират и усещат, че идва нещо ужасно. 

Превод БЛИЦ