Хърватски съд се произнесе по аферата „Ина-Мол“, и осъди на шест години затвор бившия хърватски премиер Иво Санадер за приемане на подкуп, съобщават местни медии

Освен за получаване на 10 милиона евро подкуп за предаване на контролните права на петролната компания „Ина“ на унгарското дружество, бившият хърватски премиер е обвинен, че се е договорил с Жолт Хернади, ръководител на унгарската компания „Мол“, да отдели неизгодната част от операциите на „Ина“ преди прехвърлянето.

„Иво Санадер се е договорил с Жолт Хернади, че за сумата от 10 милиона евро Република Хърватия ще остави на Мол решаващия глас в дружеството „Ина“. Използвайки позицията и правомощията на министър-председателя, той е разпоредил, че е необходимо да се отдели газовият бизнес на „Ина“ и да се промени споразумението между акционерите. На правителствено заседание той е поискал да се приеме уведомлението от „Мол“, с което се прехвърля управлението на „Ина“, се посочва в решението. 

Ако присъдата остане в сила, Санадер трябва да върне 10 милиона евро на държавата по искане на прокуратурата.

"По време на подробното разследване бяха разпитани 30 свидетели и бяха прочетени множество документи, така че Съветът заключи, че Санадер е виновен за получаването, а Хернади за даване на подкуп", се казва в обяснението.

Жолт Хернади, ръководителят на „Мол“, е осъден на две години затвор, но хърватското правосъдие няма достъп до него.