Изпращането на западни танкове в Украйна ще удължи войната в тази страна и ако Вашингтон и Москва не достигнат до споразумение, ще започне трета световна война, заяви президентът на Хърватия Зоран Миланович, цитиран от ХИНА и БТА.

Изпращането на западни танкове в Украйна ще удължи войната в тази страна и ако Вашингтон и Москва не достигнат до споразумение, ще започне трета световна война, посочи президентът на Хърватия пред журналисти в четвъртък.

"Това ще удължи войната. Всички танкове, включително руски и американски, горят по един и същи начин и хората в тях са или убити, или успяват да избягат", каза Миланович вчера. Хърватският президент използва почти същата фраза като говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който в сряда каза по отношение на обещаните на Украйна германски и американски танкове, че "тези танкове горят като всички останали".

Орбан отново си отвори устата за войната и соросоидите заплакаха

"Войната в Украйна „ще продължи докато Москва и Вашингтон се споразумеят в някакъв момента да я прекратят", което е "ужасно трудно и далече", продължи хърватският президент.

Според него в тези разговори "нито Загреб, нито Берлин, нито Париж, нито Брюксел" ще бъдат консултирани, а ако те не бъдат проведени, светът ще започне да се придвижва бавно към трета световна война.

Той отправи критика към външния министър на Германия Аналена Бербок за думите ѝ пред Съвета на Европа, че европейските страни трябва да бъдат единодушни и да спрат да се обвиняват помежду си, защото в Европа има война срещу Русия, а не между европейските държави.

По този повод Миланович заяви, че никога не е виждал "подобна лудост" и че не знае Европа да е във война с Русия.

"Може би Германия е във война с Русия. Успех този път, дано свърши по-добре, отколкото преди 70 години, но ние не сме във война с никого", каза хърватският президент и допълни:

"Тя (Аналена Бербок - външната министърка на Германия - бел. ред.) ни казва, че всички ние сме във война с Русия. Ние не сме, Америка е, ние сме само пионки".

Миланович е известен с това, че се противопоставя на оказването на военна подкрепа за Украйна. Тази негова позиция е в противоречие с позицията на евроатлантическото правителството на премиера Андрей Пленкович.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук