Хърватският президент Зоран Миланович разкритикува инициативата на премиера Андрей Пленкович за обучението на украински бойци в страната им. Припомняме, че хърватският парламент не прие решението на правителството.

"Това правителство и ХДЗ (Хърватският демократичен съюз) постоянно унищожават хърватската конституция. Това е много сериозна тематика" каза Миланович и предложи на премиера Пленкович да отиде в Украйна, за да воюва там.

Според Миланович изпращането на външния министър Гордан Гърлич Радман в Брюксел и поемането на отговорност, свързана с националната сигурност и защита, преди споразумение или съгласие от президента на страната, е противоконституционно.

"Украйна не е наш съюзник. Опитват се да ни го налагат. Беше цинично, че тя получи статут на кандидат-член на Европейския съюз, това е унижение", каза той, цитиран от информационните агенции.

Хърватският президент говори и за ниското ниво на подготовка на хърватската армия. Той обърна внимание, че някой трябва да понесе отговорност.

Освен това Миланович разкритикува поведението на лидерите на Европейския съюз.

"Държат се с нас като с глухонеми глупаци", каза хърватският лидер. Той добави, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не е била избрана на тази длъжност и я нарече "обикновен бюрократ".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук