Въоръжените сили на Украйна се опитаха да атакуват въоръжените сили на Руската федерация в запорожското направление със сили до 1,5 хиляди души, врагът беше спрян. Това каза в специално изявление руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

"Днес в 01.30 ч. в запорожско направление противникът направи опит за пробив на нашата отбрана със силите на 47-а механизирана бригада с численост до 1500 души и 150 бронирани машини", заяви Шойгу.

ВИДЕО от войната: "Алигатори" и "Нощни ловци" изпепелиха техника на ВСУ на фронта в Запорожие

Според министъра разузнавателните сили са разкрили своевременно противника, нанесли са превантивен удар с артилерия, авиация и противотанкови средства: "Противникът беше спрян и в четирите посоки и се изтегли с големи загуби."

Според него руските войски са нанесли превантивен удар по подразделенията на въоръжените сили на Украйна, които са атакували в запорожското направление. Той също така заяви, че резервните сили на Въоръжените сили на Украйна, специално обучени за пробива, не са изпълнили задачата си.

"В резултат на двучасов бой врагът загуби 30 танка, 11 бойни машини на пехотата, до 350 души персонал", каза още Шойгу.

 

 

Какво казва Киев

Говорителят на пресцентъра на Силите за отбрана на Таврийското направление на Въоръжените сили на Украйна Валерий Шершен коментира "контранастъплението" на Запорожкия фронт.

"В Запорожкото направление се водят боеве от местно значение, има известен напредък за заемане на по-изгодни позиции", каза Шершен.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр добави, че боевете за Голяма Новоселка продължават. Според нея, в района на Орехов руските въоръжени сили са "в активна отбрана".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук