Сергей Лавров просто се опитва да "изплаши света да не подкрепя Украйна", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в отговор на интервюто на руския си колега.

По-рано Русия съобщи, че е атакувала шест железопътни съоръжения в Централна и Западна Украйна, с цел да блокира доставките на чуждестранно оръжие за Украйна.

Местните власти съобщиха, че при атаките са били убити най-малко петима души, а 18 са били ранени.

Тази сутрин няколко сгради са били повредени в село Головчино в руската област Белгород, при обстрел от Украйна, съобщи областният управител Вячеслав Гладков. Часове по-рано той каза, че най-малко двама души са били ранени при нападение срещу друго село в региона.

Украинските военни заявиха, че Русия обстрелва втория по големина град – Харков, в Източна Украйна и градове и села на юг, но украинските сили са отбили атаките срещу три селища.

Русия нанася удари по украински позиции в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, където, според украинските власти, се укриват също над 1000 цивилни.

Руските военни са унищожили 347 здравни заведения, включително всички в района на Луганскс, застрашавайки живота на хиляди. Цялата провинция Луганск е останала без електричество вчера след руските атаки, каза губернаторът.

Президентът Володимир Зеленски каза тази нощ в своето видео обръщение към нацията, че е невъзможно да се предвиди кога ще приключи войната, но че победата на Украйна е неизбежна.

"Благодарение на смелостта и мъдростта на нашите защитници, благодарение на куража на всички украински мъже и жени, нашата държава е истински символ на борбата за свобода. Всички хора в света, дори и тези, които не ни подкрепят открито, са съгласни, че сега в Украйна се решава съдбата на Европа, на глобалната сигурност и на демократичната система", заяви Зеленски.