Руските минни полета са сериозно препятствие за нашите войски. Това заяви в интервю за британския в. "Гардиън" украинският министър на отбраната Олексий Резников.

В интервюто той говори за минни полета, простиращи се на стотици километри, с милиони взривни устройства, по протежение на фронтовата линия. Според Резников в някои участъци от фронтовата линия има до пет мини на квадратен метър.

Пред "Гардиън" Резников изразява убеденост, че огромните минни полета могат да бъдат прекосени. Наред с това министърът изтъква, че от ключово значение е съюзниците да разширят и ускорят обучението на украински сапьори, вече предложено от някои държави.

Украинският президент Володимир Зеленски вече изтъкна важността на международната помощ при разчистването на минните полета.

Твърди се, че около 174 000 кв. км от територията на Украйна са опасни за хората поради наличието на мини и невзривени боеприпаси. Тези данни обаче не могат да се проверят по независим начин, отбелязва ДПА.

При настоящата си контраофанзива украинците се натъкват на минни полета, противотанкови окопи и други препятствия, както и на изненадващи руски отбранителни линии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук