Украйна реагира на изявлението на френския президент Еманюел Макрон за необходимостта да се предоставят на Русия "гаранции за сигурност".

Киев е възмутен от думите, че терористичната държава, която е убила хиляди украинци и е унищожила цели градове и села, може да получи подписването на споразумение с "гаранции" вместо трибунал, съобщават украинските издания.

Светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а единствената гаранция, че Русия повече няма да напада други държави, е пълната денуклеаризация и демилитаризация на държавата агресор. Това е заявил секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов.

В отговор на изявлението на Макрон, че светът може да предостави "гаранция за сигурност" на Русия и нейния управляващ режим в замяна на изтеглянето на руските войски от Украйна, Данилов припомня, че Русия е убила хиляди украинци по време на бруталната си и непровокирана война.

"Страната-терорист и убийците искат гаранции за сигурност? Вместо Нюрнберг - подписване на споразумение с Русия и подаване на ръка? Украинската кръв по ръцете на Путин няма да попречи на обичайния бизнес? Това е странна логика на задкулисна дипломация, чието време е отминало", възмущава се секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Ако говорим за гаранции за сигурност, от тях се нуждае не агресорът, а светът, който страда от руската агресия.

"Въпросът е да се гарантира сигурността на света от Русия, а не обратното. Когато си невъоръжен, не представляваш заплаха. Една денуклеаризирана и демилитаризирана Русия е най-добрата гаранция за мира в Европа и света", подчертава Данилов.

В същото време служителят отбелязва, че режимът на Путин със сигурност ще получи определени гаранции.

"Единствената гаранция е хуманизмът на европейската съдебна система, не се предвижда смъртно наказание след присъдата в Хага", добавя Данилов.

Припомняме, че френският президент Еманюел Макрон заяви по-рано, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук