Високопоставен украински военен служител е заявил пред The New York Times, че експлозиите в руската военновъздушна база в Крим са били атака на украинските сили, при която е използвано оборудване украинско производство.

"Това беше военновъздушна база, от която редовно излитаха самолети, за да нанасят удари по нашите войски в южната част на фронта", заявява служителят, пожелал да остане анонимен.

Той не разкрива вида на оръжието, използвано при нападението, като казва само, че "е използвано устройство, произведено в Украйна".

Склад на украинските сили със снаряди за системите HIMARS и M777 е унищожен от руско оръжие с морско базиране и далечен обсег на действие. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, информират световните издания.

Уточнява се, че складът се е намирал близо до град Уман в Черкаска област. Украинската армия е складирала там снаряди за HIMARS и боеприпаси за гаубици M777.

"Ударен е голям склад за боеприпаси близо до град Уман, Черкаска област. Унищожени са повече от триста реактивни снаряда за системите за залпов огън HIMARS, както и голямо количество боеприпаси за американските гаубици M777", съобщава Игор Конашенков.

САЩ ще предоставят на Украйна нови оръжия с голям обсег на действие, съобщава "УНИАН".

Вашингтон подготвя нов пакет военна помощ в размер на милиард долара. Според информацията,  става въпрос предимно за боеприпаси с голям обсег за западни артилерийски системи като HIMARS, M270 или NASAMS.

"Това вече принуждава руснаците да променят изцяло тактиката и стратегията си. Това ги принуждава да променят местоположението на складовете си за боеприпаси. Това означава, че преди преди беше нормално те да са на 30 километра от фронта, а сега те са принудени да ги оттеглят на 80-90 километра, за да избегнат удар", казва военният експерт Иван Ступак.

Според Ройтерс, формулировката "боеприпаси за оръжия" позволява доставката не само на снаряди, но и на ракети с обсег до 300 км, тъй като това също е боеприпас за оръжието.

САЩ също така планират да доставят до петдесет медицински бронирани превозни средства, базирани на бронетранспортьора М113 - те са бързи, маневрени и лесни за използване. И най-важното - те могат да се движат и по вода. 

Украйна вече получи такива военни машини, а сега са оборудвани за военни линейки. Те ще помогнат за спасяването на живота на войниците на фронтовата линия.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук