Два руски изтребителя Су-30 бомбардираха Змийския остров със забранени фосфорни бомби. Това съобщи главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

„Ръководството на въоръжените сили на Руската федерация дори не се придържа към собствените си изявления, които обявяват за „жест на добра воля“. От летище Билбек двойка Су-30 от ВКС на руските въоръжени сили на два пъти са нанесли въздушен удар с фосфорни бомби по Змийския остров, където уж „бяха изпълнили задачите си“, каза Залужни.

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна подчерта, че тези факти трябва да бъдат известни на всеки, който говори за споразумения с Русия.

„Единственото нещо, в което врагът е последователен, е неизменната „точност“ на удара. Внимание към видеото“, добави Залужни, публикувайки видео от ударите. 
Руското командване по-рано заяви, че независимо от изтеглянето на военните от острова, той ще остане под руски контрол.

 

Русия загуби повече от 30 000 свои войници по време на пълномащабното нахлуване в Украйна, а над 90 000 окупатори бяха ранени. Това заяви министърът на отбраната Алексей Резников по време на среща с депутати от Бундестага в Киев, съобщава пресслужбата на Министерството на отбраната на Украйна.

Според него руското ръководство обявява много окупатори за "изчезнали", за да не изплаща обезщетения на семействата им.

"Агресорът се стреми да достигне административните граници на Донецка и Луганска област. Едната от задачите му е да поддържа и осигурява сухопътен коридор с окупирания Крим, блокирайки морските пътища на Украйна в Черно море.

От своя страна територията на Беларус се използва за нанасяне на ракетни удари срещу Украйна. Правим всичко, за да защитим всички потенциално застрашени зони", каза Резников. Украинските сили за отбрана унищожиха 150 руски войници и един катер през изминалия ден (30 юни). Руската армия вече е загубила 35 750 военнослужещи в пълномащабната война, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Украински бойци атакуваха град Ровенки в Луганска област с американската РСЗО система HIMARS.

Посланикът на ЛНР в Русия Родион Мирошник заяви, че въоръжените сили на Украйна са изстреляли 2 ракети откъм Артьомовск (б.ред. по-рано известен като Бахмут).

Според непотвърдени данни целта на удара е петролно депо, което Украйна вече се е опитала да бомбардира с "Точка-У", но те са били свалени.

Трябва да се отбележи, че обхватът на стрелба на HIMARS е от 2 до 300 км (300 км за снаряди MGM-140 ATACMS). При използване на специални снаряди PrSM обхватът на стрелба може да достигне и до 500 км.

Ключов обект на отбраната на Лисичанск и околностите му в ръцете на руския спецназ

Бойците от въоръжените сили на Украйна внимателно подготвиха Лисичанската петролна рафинерия за отбрана, но настъплението беше толкова бързо, че дори нямаха време да взривят минираните обекти. Самата рафинерия има голям брой подземни съоръжения и убежища, но не успя да се превърне във втората Азовстал.

Командирът на руските спецназ части "Отважным" с позивна „Русак“, сподели екслузивни кадри, на които се вижда как обхожда територията на завода.

 

 

Превод и редакция: БЛИЦ!