Румънският сенатор Диана Йованович-Шошоака, която предложи анексиране на част от територията на Украйна, обяви, че е получила заплахи от външното министерство на страната.

„Получих отговор на Министерството на външните работи на Украйна, в което ме заплашва със смърт. С това отвратително нападение срещу мен Украйна доказва характера си на жестока и фашистка държава“, написа тя във Фейсбук.

Диана Йованович-Шошоака отбеляза, че подобни опити за сплашване показват намерението на Киев да елиминира физически противниците на нацистката си политика. Тя добави, че украинските власти нямат право да решават как ще се правят нещата в румънския парламент.

Политикът също подчерта, че е разработила законопроект, включително въз основа на резолюцията на Сената на САЩ № 148 от 11 юни 1991 г.

Според Шошоака този документ ясно показва „убедеността на Сената, че Съединените щати трябва да подкрепят правото на самоопределение на народа на Молдова и Северна Буковина“. 

В тази връзка тя попита дали Киев смята САЩ за заплаха за националната сигурност на Украйна.

С моето законодателно предложение отворих пътя за мирни и дипломатически преговори по отношение на границите.

Затова заплахите, които Украйна отправя, са доказателство, че тяхната държава е слаба и несигурна и че украинското външно министерство няма аргументи и затова прибягва до военни действия“, обясни сенаторът.

БЛИЦ припомня, че Шошоака регистрирал в румънския Сенат законопроект, който включва разваляне на споразумението за добросъседски отношения с Украйна. 

Освен това тя предложи анексиране на част от нейната територия. В отговор на това украинското външно министерство обяви, че ще инициира налагането на санкции срещу политика.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук